Středočeský kraj rozdělí mezi pět oblastních nemocnic 82 milionů korun. Peníze půjdou na příplatky zaměstnancům, nábor nových lidí, opravy, údržbu a obnovu drobného majetku. Rozhodli o tom v pondělí krajští radní. Neinvestiční dotace bude uhrazena z finanční rezervy, souhlasit s tím musejí ještě zastupitelé, informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

Benešovská nemocnice by měla získat 13,6 milionu korun a kladenská, kolínská, mladoboleslavská a příbramská po 17,1 milionu Kč. Osm milionů z celkových 82 připadá na stabilizační příspěvek a 74 milionů je účelově vázáno na opravy, údržbu a obnovu drobného majetku.

Vedení kraje v minulosti uvádělo, že bude oblastním nemocnicím nedále přispívat na investice, ale provozní dotace jim už nevyplatí žádné. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nyní poukázala na to, že úhrady za péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění stále neumožňují plnou reprodukci majetku nemocnic. Předpokladem pro poskytování kvalitní zdravotní péče je také stabilní a kvalifikovaný personál.

„Ročně investujeme až stovky milionů korun do rekonstrukcí budov a do pořízení nového vybavení, touto finanční injekcí chceme nemocnicím pomoci vyřešit personální problémy, s nimiž se potýkají, i s výdaji na opravu a údržbu majetku,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Z celkové částky půjde ve všech nemocnicích 1,6 milionu korun na stabilizační příplatek na zaměstnance. Podle radního pro zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO) nemocnice musejí každoročně vynakládat nemalé prostředky, aby získaly chybějící personál a zajistily bezproblémový chod jednotlivých oddělení. „Tyto náklady nejsou bohužel nikde reflektovány, ani v úhradách od zdravotních pojišťoven, ani mimo ně,“ dodal Bezděk.