Tarifní platy zdravotníků porostou příští rok o deset procent. Řekla to předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Původně odbory požadovaly 15 procentní růst, s kompromisem jsou ale spokojeni. Přidáno totiž dostanou i zdravotníci v sociálních službách. Navýšení je podle Žitníkové také výraznější než loni, kdy dostali plošně 1500 korun.

„Není možné rozdílné navýšení pro sestry ve zdravotnictví a v sociálních službách. Proto jsme souhlasili s deseti procenty pro oba sektory,“ uvedla Žitníková.

Platy ve státních nemocnicích a sociálních službách podle ní upraví ministerstvo práce v nařízení o odměnách ve veřejném sektoru.

Platy a mzdy ve zdravotnictví vycházejí z úhradové vyhlášky, kterou ministerstvo zdravotnictví upraví, jak se budou v roce 2021 rozdělovat peníze vybrané z veřejného zdravotního pojištění. Hotová má být do konce října, podle Žitníkové ji ministr zdravotnictví Roman Prymula nechal kvůli růstu platů přepracovat.

„Vyjednávání o platech vychází z rozpočtu na příští rok, který ještě nebyl schválen,“ zdůvodnila Žitníková, proč jsou jednání o odměnách zdravotníků každý rok problematická.

Jistotu, že jejich tarifní platy o desetinu vzrostou, mají podle ní jen zaměstnanci příspěvkových organizací ministerstva. U ostatních zřizovatelů, jejichž nemocnice jsou akciovými společnostmi, například krajů, obcí nebo i soukromých nemocnic, musí o navýšení se zřizovateli odbory dál jednat.

Rozdíl mezi platem sester ve státních nemocnicích a mzdou v krajích nebo u jiných zřizovatelů je podle Žitníkové až 10 tisíc korun.

Příjmy veřejného zdravotního pojištění by měly příští rok být 380 miliard korun, o 50 miliard více než letos dá stát na platbách pojistného za seniory, děti a další skupiny. Na zdravotní péči má jít asi 367,5 miliardy korun.

Dosavadní návrh počítal s meziročním růstem nákladů na zdravotní péči asi o 13,5 miliardy korun. Návrh předjímá, že bude na pojistném vybráno až o miliardu méně než pojišťovny vydají, zapojit mají rezervy. Započtené nejsou náklady na testování podezřelých na nákazu covidem-19 a úhradu případné vakcíny. Podle odhadů půjde o dalších šest až sedm miliard korun, které budou pojišťovny čerpat z rezerv.

Vláda schválila zdravotníkům odměny za nasazení v jarním období boje s epidemií covidu-19, celkem půjde o 11,5 miliardy korun. Peníze zatím ale na rozdíl od zaměstnanců zdravotnických záchranných služeb nebo zaměstnanců v sociálních nedostali. Podle nedávného vyjádření ministra Prymuly je dostanou k říjnové výplatě vyplacené v listopadu.

Průměrný měsíční výdělek lékaře v akutní lůžkové péči by měl podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zveřejněných letos dosáhnout 88 312 korun, zdravotní sestry 47 498 korun.