Zdravotnictví by mělo mít samostatné platové tabulky. Usnadnilo by to vyjednávání s pojišťovnami. Na odborné konferenci Udržitelnost financování léčebné péče to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) k tomu podle ní dopisem vyzval ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD).

Výši platů pro jednotlivé tabulkové třídy pro následující rok určuje vláda nařízením po vyjednávání s odbory a zaměstnavateli na podzim. V té době už je ale podle náměstkyně Rögnerové uzavřeno jednání se zdravotními pojišťovnami o tom, kolik peněz půjde do zdravotní péče v příštím roce navíc. Letos i loni muselo ministerstvo kvůli růstu platů ještě dohodu segmentů zdravotní péče s pojišťovnami upravovat.

„Pokud se nám to podaří, tak budou známé platy také před zahájením dohodovacího řízení,“ vysvětlila Rögnerová. Podobně chce ministerstvo už na jaře znát predikci vývoje ekonomiky, sazebník zdravotních výkonů, plánované reformy péče nebo oblasti, do nichž půjdou peníze navíc.

Vláda letos schválila, že většině zaměstnanců ve veřejném sektoru, včetně například lékařů a sester ve státních nemocnicích, by se měly platy zvýšit o 1500 korun měsíčně. Nezdravotnickým profesím ve zdravotnictví, podobně jako pracovníkům divadel, muzeí či knihoven, pak o 1830 až 3180 korun. Učitelům odměny porostou podle návrhu vlády o osm procent.

Ve veřejné správě a službách pracovalo loni 640.700 lidí. Průměrný plat činil 35.437 korun a proti roku 2017 se v minulém roce zvýšil o 10,8 procenta. Naposledy se platy zvyšovaly letos v lednu. Platy sester a lékařů se podle ministerstva vyrovnaly průměru Evropské unie. V roce 2019 průměrná odměna lékařů činila 84.000 korun a odměna sester 43.000 korun.

V krajských, obecních a soukromých zdravotnických zařízeních se odměny neřídí platovými tabulkami. Jejich zaměstnanci jsou hrazeni na základě smluvní mzdy. Ta je podle odborů o několik tisíc nižší. Nemocnice se tak často potýkají s nedostatkem zaměstnanců, odcházejí mimo obor i do státních nemocnic.

https://zdravi.euro.cz