Na podporu zubních lékařů v odlehlých regionech rozdělilo ministerstvo zdravotnictví od května 2018 přes 22 milionů korun. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Dotace získalo 19 ordinací, využívají je na mzdy zdravotních sester nebo zubních hygienistek. Zubních lékařů je registrováno asi 10.000. Více než polovina jich je v Praze a krajských městech. Obdobných dotací pro praktické lékaře ministerstvo přidělilo 32, rozdělilo 11 milionů korun.

„Motivujeme zubaře k tomu, aby si otevřeli nebo převzali stávající ordinace v místech, kde je to nejvíce potřeba,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nově tak podporu získaly ordinace v Mělníku, Novém Boru a Opavě.

Získat mohou až 240.000 korun za rok nebo 1,2 milionu korun za pět let, spoluúčast žadatele je minimálně 30 procent. Podmínkou jsou smlouvy s nejméně čtyřmi ze sedmi zdravotních pojišťoven, závazek přijmout nejméně 1500 pojištěnců, ošetřovat i dětské pacienty a ordinovat minimálně 35 hodin týdně. Do roku 2021 plánuje ministerstvo rozdělit přes 100 milionů korun, postačí přibližně pro stovku žadatelů.

Kromě geografického rozmístění je podle České stomatologické komory problémem i to, že stomatologové nepřijímají do péče další pacienty. Podpořit by to měla bonifikace zakotvená v úhradách na příští rok. Zubařům by se mělo začít více vyplácet ošetřovat dospělé na pojišťovnu a děti. Dosud argumentovali tím, že se jim z úhrad z veřejného zdravotního pojištění nezaplatí ani materiál. Proti letošnímu roku dostane segment asi 734 milionů korun navíc. V roce 2018 šlo na péči o zuby z veřejného zdravotního pojištění zhruba 11,1 miliardy korun.