Co nás čeká příští rok? Pokud vám něco ušlo, máme pro vás tři novinky.

ENeschopenka je už za dveřmi

Už je to tady – začíná se 1. ledna 2020.Pacienti se na tento krok už těší, I když lékaři mají obavy, že přechod na celý systém bude ze začátku náročný a že ne všechno bude fungovat tak, jak má. Pokud by vše fungovalo, měl by se zjednodušit tok informací mezi jednotlivými institucemi, které do procesu vydávání neschopenek vstupují. Proto se nezapomeňte o všem pořádně informovat a připravit se. Více informací najdete na portálu České správy sociálního zabezpečení.

Změní se předpisování léčiv na recept

Nová vyhláška o předpisování léčiv přinese od roku 2020 několik změn. Jedná se hlavně o změny související s vydáváním tištěných receptů. Vydávání receptů se od začátku nového roku bude řídit novou vyhláškou vyhláškou č. 329/2019 Sb.

Listinné recepty už nebudou muset být nově opatřené razítkem daného lékaře. V místě pro razítko bude stačit potřebné údaje vytisknout nebo vypsat. U listinných receptů nebude možné vystavit opakovací recept. Opakovací recept bude možné vystavit pouze v elektronické podobě. Vše spěje k tomu, že by listinné recepty měly být vystavovány jen výjimečně.

V elektronických receptech bude muset být nově uvedeno telefonní číslo pacienta, případně jeho aktuální bydliště. Současné trvalé bydliště nestačilo, zvláště při vyhledávání pacientů v případě stahování některých léčiv z oběhu. Na další změny se můžete podívat přímo do samotné vyhlášky.

Ve zdravotnictví se objeví administrativní pracovníci

Při zakládání praxe ve zdravotnictví na každého zřizovatele ze začátku čekají velké finanční náklady v podobě výdajů za lékařské vybavení, potřebné zdravotnické přístroje atd. K tomu všemu se většinou musí každé zařízení potýkat s přebujelou administrativou. Ta nakonec zůstane na krku lékařům nebo zdravotním sestrám.

Místo toho, aby zdravotní personál dělal odbornou práci, neustále „řeší papíry”. Proto se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že jim v tomto směru trochu usnadní práci a umožní ve zdravotnictví zaměstnávat i nezdravotnický personál na pozici Administrativní pracovník ve zdravotnictví.

Proto už od příštího roku startuje nový studijní rekvalifikační program na pozici Administrativní pracovník ve zdravotnictví. Účastník tohoto rekvalifikačního vzdělávání se naučí něco teoretického z práce se zdravotními registry, jednání s pojišťovnami a další administrativní činnosti spojené se zdravotnickou agendou. První kurz by měl být spuštěn už 14. února 2020. Více informací o kurzu najdete zde.