Lékařské fakulty přijaly od nového akademického roku asi o 20 procent studentů víc než loni. Je to asi 340 nových mediků, na úvod odborné konference Efektivní nemocnice to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Fakulty dostanou na navýšení počtu studujících oboru všeobecné lékařství v příštích 11 letech 6,8 miliardy korun, první peníze dostaly loni na podzim.

V minulém školním roce v Česku studovalo podle statistik ministerstva školství na lékařských fakultách přes 21.000 lidí, lékařů-absolventů bylo přibližně 2500. Lékařské fakulty před navýšením přijímaly asi každého desátého až patnáctého zájemce. Ne všichni, kteří splnili podmínky přijímacího řízení, tak z kapacitních důvodů mohli být přijati.

Podle dřívějších informací Asociace děkanů lékařských fakult si lékaři-učitelé ve stejném věku a při stejném vzdělání přijdou asi na polovinu proti kolegům v nemocnicích. Nastupujícím učitelům mohou fakulty nabídnout tarifní plat kolem 23.000 až 27.000 korun hrubého. Plat se zvyšuje po dosažení titulu docenta, což trvá obvykle deset až 15 let. Stoupne na přibližně 45.000 korun, u profesorů na 50.000 až 60.000 korun.

Někdy ale fakulty na plné úvazky nemají, takže nabízejí částečné úvazky. Lékaři z klinické praxe proto často kombinují výuku s úvazkem v nemocnici. U teoretických oborů to ale není vždy možné. Nejvíc chybí učitelé anatomie, často jsou v důchodovém věku. Ve výuce je nahrazují absolventi přírodovědných oborů.

Z peněz, které fakultám navíc loni na podzim schválila vláda, měly tak hlavně přidat učitelům prvních tří ročníků. „Platy učitelů na lékařských fakultách by se měly zdvojnásobit,“ řekl ministr.