Lékárníci se pokusí přesvědčit poslance, aby odmítli senátní úpravy, které se týkají souhlasu s přístupem farmaceutů do lékových záznamů pacientů. Oznámila to Česká lékárnická komora. Vadí jí zejména to, že pro využití lékového záznamu pacienta farmaceuty by byl podle horní komory nutný souhlas pacienta.

„Uděláme maximum pro to, aby poslanci potvrdili své rozhodnutí a Senátem navrženou změnu tak odmítli,“ uvedl prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Pro značnou část populace bude podle viceprezidenta komory Aleše Krebse vstup do systému kvůli udělení souhlasu těžko proveditelný. „Navíc ho nelze uskutečnit v okamžiku výdeje léků přímo v lékárně, ale složitou cestou prostřednictvím státních autorit,“ dodal Krebs.

Zájem pacientů o využívání lékového záznamu farmaceuty potvrdil podle komory průzkum, který pro ni provedla agentura SC&C. Zhruba sedm z deseti dotázaných souhlasilo s přístupem lékárníka do lékového záznamu, aby jim mohl poskytnout co nejlepší péči, uvedl Krebs.

Senátoři se rozhodli na základě návrhu Jitky Seitlové a Václava Hampla z klubu KDU-ČSL umožnit, aby pacient mohl souhlas s nahlížením do lékového záznamu udělit všem lékařům a lékárníkům, nebo pouze vybraným. Souhlas by mohl udělit kdykoli a kdykoli jej také odvolat. Senátoři to zdůvodnili mimo jiné obavami ze zneužití možnosti zjistit, jaké léky pacient bere.

Proti senátní úpravě týkající se lékových záznamů se postavil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na rozdíl od lékárnické komory naopak podpořil další senátní změnu, kterou chce horní komora zrušit poslaneckou úpravu distribuce léků. Sněmovna bude moci o senátních úpravách rozhodnout jen jako o celku.

Vládní novela má v duchu původního záměru zajistit, že ošetřující lékaři a lékárníci budou sdílet údaje o lécích, které má pacient předepsané. Smyslem je zabránit předepisování léků, jejichž vzájemné užívání by mělo nežádoucí účinky na pacienta. Sněmovna do novely vložila ustanovení, podle něhož má být hrazeno léčebné konopí z veřejného zdravotního pojištění, avšak ne v plné výši.