Stodská nemocnice, která patří mezi nemocnice Plzeňského kraje, začala s rekonstrukcí bytů pro zaměstnance. Objekt převzala od kraje. Z 13 bytů o velikosti 1+1 jich nyní za šest milionů korun opraví prvních devět a s nimi také dvě ordinace.

Byty čeká kompletní modernizace, protože byly zastaralé a ne všechny bylo možné využívat. Nemocnice je potřebuje pro zájemce o práci či pro studenty, kteří tam mají praxi.

„Lékaři, sestry i další zdravotnický personál včetně studentů k nám přichází z různých koutů země. Abychom je jako zaměstnavatel zaujali, musíme mít pro ně adekvátní bydlení. Kromě toho, že jim umíme najít nemovitost do pronájmu nebo i ke koupi, tak jako první bydlení chceme mít kvalitní vlastní kapacity,“ řekl ředitel nemocnice Alan Sutnar.

Také ostatní krajské nemocnice modernizují byty pro zaměstnance. Loni dokončila sedmimilionovou rekonstrukci penzionu s jednadvaceti byty 1+1 Klatovská nemocnice. Domažlická nemocnice staví spolu s městem devět rodinných domů pro své lékaře, případně další zdravotníky. Další byty začala v únoru opravovat Rokycanská nemocnice. Dům poblíž nemocnice má 16 bytů 1+1. Tři byly opraveny za 1,5 milionu korun loni, do dubna nemocnice za 3,1 milionu korun rekonstruuje dalších sedm bytů. Zbývající chce dokončit později. Rokycanské nemocnici se podařilo doplnit počty zdravotníků, takže v lednu obnovila provoz lůžkové stanice C interního oddělení a letos chce otevřít i nové lůžkové oddělení následné péče.

Nemocnice v Plzeňském kraji mají dlouhodobě nedostatek lékařů i sester. Loni se ale podařilo krajem zřizovaným nemocnicím zdravotníky sehnat. Podle předsedy představenstva společnosti Nemocnice Plzeňského kraje Marka Kýhose loni poprvé za několik let počet zdravotníků neklesal, ale naopak stoupl z předloňských 1440 na zhruba 1455.