Národní telemedicínské centrum při Fakultní nemocnici v Olomouci představilo webovou aplikaci pro dálkovou videokonzultaci pacienta s lékařem. Jmenuje se TM portál FNOL a k nalezení je na adrese konzultace.fnol.cz.

Pacient se nejprve do portálu registruje. Vyplní, do jaké ambulance dochází. Vybrat může z ambulancí, které jsou do projektu zahrnuty. Pak může pacient odeslat lékaři žádost o videokonzultaci. Lékař nebo sestra pak potvrdí termín virtuální konzultace.

„Celé řešení bylo postaveno na open source aplikacích, které bylo možné integrovat do řešení bezplatně. Obrovskou výhodou je, že celé řešení videokonzultací běží na infrastruktuře FN Olomouc a neposílá citlivá data přes třetí stranu, jako je tomu u jiných komerčních řešení,“ uvedl náměstek informačních technologií FN Olomouc Ing. Antonín Hlavinka. FN Olomouc počítá s tím, že aplikaci budou využívat i další nemocnice.

Podle vedoucího Národního telemedicínského centra prof. Miloše Táborského byl v době omezení služeb ambulancí jedinou komunikační formou, kterou pacientům nabízeli, telefon. „Pacienti neměli možnost kontaktovat svého lékaře jinak než telefonicky. Většina chronicky nemocných pacientů, kteří docházejí do specializovaných ambulancí, neměla ani možnost zažádat si o léky jinak než telefonicky. A pokud jim lékař telefon nezvedal, tak neměli jinou možnost, jak léky získat,“ uvedl Táborský. Olomoucká webová aplikace umožní pacientovi také poslat izolovaně žádost o recept na léky.

U představení TM portálu FNOL byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který zopakoval, že telemedicína má podle jeho názoru velký potenciál. Pro zabezpečené videokonzultace existuje několik komerčních řešení, některá byla v době koronavirových omezení k dispozici bezplatně a ani nevyžadují registraci pacienta.