Výzva Podolské nemocnice. Návod, jak si ušít roušku pro sebe či pro okolí. Tisíce lidí šijí doma látkové roušky, pro své rodiny, na prodej i pro nemocnice, kde chybí. Návody a fotky svých výsledků sdílejí na sociálních sítích. Zároveň i odborníci, například prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, vyzývají, aby je na ulicích nosili všichni lidé.

Celé Česko se pustilo do šití roušek. Odstartovala to výzva Ústavu péče o matku a dítě v pražském Podolí, který kvůli nedostatku jednorázových roušek požádal veřejnost o pomoc se zajištěním alespoň bavlněných pratelných ústenek, které se používaly v minulosti. Zveřejnili i jednoduchý návod, jímž se mají švadleny řídit.

Do šití se ihned zapojila divadla, úřady, ale i jednotlivci, kteří se organizují zejména na sociálních sítích.

Strašné, nemám dost lidí ani roušek, říká šéfka domova důchodců z uzavřené oblasti

Mezi prvními na výzvu podolské nemocnice zareagovalo Městské divadlo Zlín, které nabídlo svou kostymérnu, v níž začali vyrábět roušky pro Krajskou nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Zároveň poprosili o pomoc obyvatele Zlína, aby se s nimi podělili o bavlněné látky nebo aby se sami pustili do šití roušek.

„Ohlas za celý víkend byl obrovský, hlásí se nám lidé i firmy a nabízejí materiál. Dokonce nás oslovila jedna firma nabízející nanotextilie. Hlásí se i jednotlivé šičky. Udělali jsme proto koordinační skupinu, abychom co nejvíc omezili pohyb a setkávání lidí,“ říká ředitel zlínského divadla Petr Michálek. V pondělí ráno podle něj měli našito už 300 textilních roušek, které kostymérky praly a žehlily, aby je mohly předat lékařům. Kromě lékařů a ošetřovatelů jsou podle Michálka cílovou skupinou i prodavači, kterým chybí ochranné pomůcky.

„Do výroby je zapojeno pět pracovníků našich krejčovských dílen. S přípravnými pracemi a následným balením pak pomáhají dvě garderobky a dvě rekvizitářky,“ říká umělecko-technický ředitel Milan Houžva.

Spolu s dobrovolníky by zlínské divadlo mohlo mít denní kapacitu mezi jedním a dvěma tisíci roušek. Divadlo roušky distribuuje zdarma.

V pondělí také začala šít skupina dobrovolníků v divadle Husa na provázku, na brněnském Zelném trhu. „V divadle se od včerejška protočilo asi třicet lidí a další rychle přibývají. Roušky tam sesbíráme a následně je vydezinfikujeme v prádelně,“ řekl jeden z dobrovolníků Adam Vodička. Spolumajitel známého Baru, který neexistuje a hotelu Anybody apeluje na zájemce, ať se přidají na internetových stránkách sijemerousky.cz. „Chceme se spojit i s dalšími iniciativami, které vznikají po republice, a koordinovat postup,“ doplnil.

A práci svých kostymérek nabídlo zdravotníkům i Moravské divadlo v Olomouci, které šije roušky především pro tamní fakultní nemocnici. „Do celé akce bude též zapojena okresní rada Junáka – českého skauta v Olomouci. Současně vzniká výzva k šití roušek pro dobrovolníky z řad občanů. Do dobrovolnické akce ke sběru ušitých roušek a jejich další distribuce budou kromě zmíněných institucí zapojeny i Univerzita Palackého a Divadlo na cucky,“ uvedlo divadlo na Facebooku.

Nemocnice v Podolí, která šicí akci v Česku odstartovala, vzkázala všem švadlenkám, že si jejich úsilí velmi váží. „Jsme potěšeni, kolik lidí nám je ochotno pomoci v této nelehké době při zajištění péče o naše malé i velké pacienty. Oceňujeme také kreativitu švadlenek, které používají při výrobě i látky s veselými motivy, čímž přispívají k optimističtější náladě nás všech a moc děkujeme za milé a povzbudivé vzkazy, které jsou pro nás velmi motivující,“ říká mluvčí nemocnice Pavlína Prusenovská.

Zdravotníci první roušky začali používat už v pondělí. „Již dnes jsme je vysterilizovali a začali využívat v každodenním provozu v ústavu. Využíváme je všude, kde je třeba, pro sestřičky, pacientky, zaměstnance, lékaře i ostatní nelékařský personál. V současné době dbáme na to, aby roušku měla každá osoba, která se pohybuje v prostorách,“ dodala mluvčí.

Velká šicí skupina se přes víkend zorganizovala také v Hradci Králové, kde organizátoři chtějí zajistit šití roušek nejen pro své rodinné příslušníky, ale také pro prodavače, klub seniorů nebo pro tamní fakultní nemocnici či univerzitu.

„Ať šijou úplně všichni a hlavně, ať ty roušky nosí!“ apeluje organizátor hradeckého šití Pavel Vrbický, podle nějž pro celé devadesátitisícové město bude potřeba našít až 300 tisíc bavlněných roušek. „Počítáme se třemi na jednoho člověka, aby je mohl prát, dezinfikovat a nosit je ven,“ odhaduje.

Momentálně se snaží spolu s městem koordinovat, jakým způsobem ke švadlenám dostat látky a tkalouny, které mnohým z nich pomalu docházejí. „Město se snaží dobrovolníkům zajistit potřebný materiál či skladovací prostory,“ uvedla mluvčí hradecké radnice Kateřina Šmídová.

Dobrovolníci na Praze 7 šijí roušky sociálním pracovníkům, lékařům a dobrovolníkům, kteří pomáhají zvládat současnou situaci. Textile Mountain rozdala v sobotu zdarma dobrovolníkům materiál na 6600 roušek.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula už minulý týden uvedl, že do budoucna je možné, že vláda lidem nošení roušek nařídí. Standardní jednorázové roušky neboli ústenky ale na trhu k dispozici nejsou. Vláda jich slibuje dostatek nakoupit.

Roušky nechrání svého nositele před nákazou novým typem koronaviru, zabrání ale nakaženým šířit virus v jejich okolí. Roušky ze 100% bavlněné látky umožní roušku vyprat na 90 stupňů Celsia, přežehlit nebo sterilizovat v mikrovlnné troubě nebo horké vodě a dají se tak použít opakovaně. Nošením roušky chráníte své okolí.

Nejlepším materiálem pro roušky vlastní výroby jsou bavlněná trička, povlaky na polštáře nebo jiné bavlněné materiály. Tyto materiály jsou schopny filtrovat přibližně 50 procent částic velikosti 0,2 mikronu, tedy odpovídající velikosti koronaviru. Jsou také dobře prodyšné, což znamená, že jsou vhodnější na nošení více hodin v kuse.