Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče i Lékařský odborový klub trvají na tom, aby vláda poslala mimořádné odměny plošně všem zaměstnancům nemocnic, jinak na ně nebudou některé nemocnice mít finance, to by mohlo zaměstnance demotivovat před případnou další krizí.

Ministerstvo zdravotnictví ale trvá na tom, že o odměnách mají rozhodovat jednotliví ředitelé. Dostatek peněz jim má zajistit kompenzační úhradová vyhláška pro letošní rok.

„Mimořádnou odměnu 45 000 korun pro zdravotníky na COVID jednotkách a infekčních odděleních, 30 000 korun pro ostatní zdravotníky. A pro ostatní zaměstnance v nemocnicích 20 000 korun. To je náš krátkodobý cíl,“ popsala předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Bc. Dagmar Žitníková 4. června. Odbory o tom chtějí jednat s premiérem, s ministrem to podle nich nemá smysl. Pro příští rok budou požadovat růst platů přinejmenším o deset procent, dodala.

Ministr zdravotnictví před časem vydal doporučení o vyplácení odměn zejména těm, kdo pracovali s nakaženými COVID‑19. Podle ankety odborů jen čtyři fakultní nemocnice vyplácejí odměny v nejvyšší výši doporučeného spektra. „V ostatních českých nemocnicích je situace ještě horší. Odpověděla nám zhruba polovina odborových organizací a z té poloviny jen polovina vyplatila nějaké odměny. Ty se pohybovaly mezi deseti a třiceti korunami na hodinu,“ uvedla Žitníková.

Ředitelé čekají na podobu kompenzační vyhlášky. Pokud by nebyla vydána a pojišťovny účtovaly podle původních pravidel, počítají větší nemocnice propady v příjmech kvůli koronaviru ve stovkách milionů korun a mimořádné náklady v desítkách milionů. Například FN v Motole sice vyplatila mimořádné koronavirové odměny, ale odložila obvyklé roční bonusy. „Plánované odměny za rok 2019 budou vzhledem k mimořádné pandemické situaci zaměstnancům FN v Motole vyplaceny pravděpodobně v druhé polovině tohoto roku. Jejich výše se bude odvíjet od toho, co nemocnici umožní připravovaná kompenzační vyhláška,“ uvedla pro ČTK mluvčí Motola Pavlína Danková.

Návrh vyhlášky počítá podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s odměnami pro zdravotníky v péči o COVID pozitivního pacienta na intenzivním lůžku 45 000 korun, pro zdravotníky u COVID pozitivního pacienta na standardním lůžku 18 000 korun za měsíc.

Zároveň se vedou složitá jednání o úhradách na příští rok. K 4. červnu byla uzavřena dohoda mezi pojišťovnami a poskytovateli ve dvanácti segmentech včetně následné péče, praktických lékařů, stomatologů a lékáren. Nemocnice akutní péče a ambulantní specialisté zatím dohodu nenašli.