Na podporu dobrovolníků v nemocnicích půjde do roku 2020 přes 49,7 milionu korun z fondů EU. Vzniknou pracovní místa pro jejich koordinátory. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Dobrovolníci v nemocnicích působí řadu let, a to zadarmo. Docházejí na oddělení, kde si s pacienty povídají nebo jim čtou. Pořádají také pro ně program, výtvarné díly nebo s nimi hrají hry. Často působí na dětských nebo geriatrických odděleních. Projekt si dává za cíl nejméně pětinové navýšení jejich aktivit.

Tříletý projekt ministerstvo spustilo letos v červnu. Cílem je nastavení podmínek pro ukotvení a profesionální řízení dobrovolníků. „Zapojení dobrovolnické laické pomoci do systému zdravotní péče je v zahraničí běžné a v řadě zemí má tato činnost vysokou prestiž. U nás byla tato oblast dosud v pozadí a nebyl na ní kladen takový důraz, který si zasluhuje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podpora dobrovolníků může hrát významnou roli při zlepšování zdravotního stavu pacienta. Pomáhá například u dlouhodobě hospitalizovaných, kterým kvůli vyloučení z běžného prostředí chybí sociální kontakt.

Díky vytvoření pracovních míst pro koordinátory dobrovolníků bude možné jejich aktivity rozšířit. Ministerstvo plánuje také systém vzdělávání koordinátorů a hodnocení dobrovolnické činnosti na základě zpětné vazby od pacientů, jejich rodin i zdravotníků. Chystá se také průzkum motivací a postojů veřejnosti k dobrovolnictví v nemocnicích.