Budoucí zdravotní sestry a záchranáři, kteří studují Fakultu zdravotnických studií Univerzity Pardubice, o prázdninách nemají volno. Kromě reálné praxe třeba v nemocnicích také trénují ošetření pacientů na robotických modelech. Fakulta jich má kolem stovky, celkem za deset milionů korun.

„Výuka se díky robotickým modelům stává kvalitnější a studenti přicházejí do praxe daleko lépe připravení,“ uvedla děkanka Jana Holá.

Studentka Tereza Kloučková nacvičovala resuscitaci novorozence, který nedýchal. Software v tabletu propojený s robotickým modelem jí ukazoval, zda masáž hrudníku a vdechy provádí správně a oživování je účinné. „Je lepší si vše napřed vyzkoušet na neživém modelu,“ řekla studentka.

Učebny vypadají jako nemocniční pokoje a ošetřovny, fakulta disponuje lůžkovým oddělením, oddělením JIP, má dětské oddělení, porodní sál a pracoviště rentgenu. Studenti se v nich od prvního ročníku učí ošetřovatelským postupům, praktickou výuku mají právě na robotických modelech.

„Na torzech lidského těla se učí takzvané tvrdé dovednosti, například odběr krve. Dovednosti doplňujeme měkkými dovednostmi, jako je komunikace, empatie. Postupně přecházíme na složitější modely, které umí simulovat velkou část klinických patologií, které mohou v reálné praxi nastat,“ řekla vedoucí Katedry ošetřovatelství Kateřina Horáčková.

Modely jsou různého věku i pohlaví. Robotická figurína, interně nazývaná Vladimír, simuluje například třes končetin, krvácení, zástavu dechu nebo zástavu srdce. Dnes jí pro účely výuky přestala fungovat jedna plíce, což se mohlo stát například po pádu a zlomení žebra.

„Takovému stavu se říká tenzní pneumotorax, píchá se jehlou v druhém a třetím mezižebří,“ řekl student Jan Kunstar. Jehlou kolmo píchl do hrudníku modelu, plíce vyfoukla vzduch, student pak jehlu zajistil chlopní.

Fakulta zdravotnických studií má kolem 800 studentů. Každý rok přijme 370 nových. Od vzniku fakulty v roce 2007 má kole 2000 absolventů. Nabízí bakalářské obory všeobecná sestra, zdravotnický záchranář, radiologický asistent, zdravotně-sociální pracovník a porodní asistentka. Na některé z nich navazují magisterské a doktorské programy.