Oznámení vlády: medikům a žákům zdravotnických škol se ukládá pracovní povinnost, zdravotníci si nesmí vzít dovolenou. Dvě nemocnice se zřejmě vyčlení pouze na COVID-19. Od pondělí 16. března posiluje vláda ČR svá opatření, která mají zpomalit šíření onemocnění COVID-19 a napomoci zvládnutí epidemie. Cíleně zdravotníků se dotkne několik z nich. Obavy z prudkého nárůstu onemocnění podle členů vlády posiluje aktuální vývoj situace v Itálii.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že nemocnice a krajské hygienické stanice personálně posílí medici z posledních ročníků lékařských fakult. „Vláda schválila uložení pracovní povinnosti studentům 5. a 6. ročníku všeobecného lékařství lékařských fakult a také žákům nelékařských oborů na středních a vyšších odborných zdravotních školách,“ řekl ministr Vojtěch. „Pracovní povinnost se bude vztahovat na krajské hygienické stanice, které potřebují posílit, dále na poskytovatele zdravotnické záchranné služby a na poskytovatele zdravotních služeb akutní lůžkové péče v sedmnácti klíčových nemocnicích v České republice,“ popsal Vojtěch.

Ze stejného důvodu si lékaři ani sestry nebudou moci vzít dovolenou. „Zakazuje se všem zaměstnancům, kteří vykonávají zdravotnické povolání lékaře, zubního lékaře, farmaceuta nebo nelékařské zdravotnické povolání, čerpání dovolené po dobu trvání nouzového stavu,“ uvedl ministr Vojtěch.

Vláda také schválila finanční podporu krajských hygienických stanic a navýšila rámecna nákupy ochranných prostředků na 1,5 miliardy korun.

Kromě těchto přijatých opatření vláda uvažuje o organizačních změnách v síti nemocnic. „Řešili jsme otázku zdravotního systému, aby byl přichystán na případný nápor pacientů. Zítra (v pondělí 16. března, pozn. red.) definitivně rozhodneme, jak by měl vypadat. Chceme dvě nemocnice vyprofilovat pouze pro léčbu tohoto onemocnění,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví prof Roman Prymula, který byl zároveň jmenován předsedou Ústředního krizového štábu. Jedna z nich by měla být v Praze, druhá v Brně, uvedl premiér Andrej Babiš. Kromě toho bude využita i armádní nemocnice v Těchoníně, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Dále Prymula zmínil, že by ve středu měly být k dispozici takzvané rychlé testy na protilátky, díky kterým by se měla navýšit kapacita testování. Kde to bude možné, mají odběrová místa vznikat tak, aby umožnila odběr materiálu od pacienta přímo z auta.

Na dotaz na možnost případného experimentálního použití přípravku remdesivir pro léčbu COVID-19 uvedl Prymula, že v tuto chvíli schvaluje Státní ústav pro kontrolu léčiv proceduru, a že pak bude možné na žádost pro případného konkrétního pacienta preparát získat. „Máme poměrně dobrou pozici díky tomu, že máme vazbu na spoluobjevitele léku, takže nám bylo přislíbeno, že v nutném případě tento lék dostaneme,“ uvedl prof. Prymula.

Kritická otázka nedostatku ochranných pomůcek pro zdravotníky i pro veřejnost je stále v řešení. Vláda vypravuje mimořádné lety pro materiál do Číny. Během pátku a soboty vláda distribuovala zhruba 50 tisíc respirátorů, z toho 20 tisíc praktickým lékařům, což je méně, než ještě před několika dny avizovala. Během týdne by měly dorazit další stovky tisíc respirátorů a v pátek 20. března dalších 1,4 milionu respirátorů, uvedl ministr Vojtěch. „Věřím, že se situace bude během několika dnů zlepšovat tak, aby všichni zdravotníci tyto ochranné prostředky měli,“ dodal.