Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov se dnes zařadila mezi nejmodernější diagnostické pracoviště magnetické rezonance 3T. Ultramoderní magnetický scanner s inovativní technologií umožní přesnější diagnostiku a zajistí vyšší kapacitu při objednávání pacientů.

Za účasti hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové, náměstka pro oblast zdravotnictví Pavla Pavlíka, ředitele VZP ČR Ing. Zdeňka Kabátka, jednatele společnosti Siemens Mgr. Michala Čecha a dalších významných hostů bylo v úterý 30. ledna 2024 v novostavbě chirurgického pavilonu slavnostně otevřeno pracoviště magnetické rezonance 3T.

„Dnes se otevírá špičkové pracoviště dostupné všem občanům, kteří budou pro zjištění svého zdravotního stavu potřebovat přesnou diagnostiku. Přístroj umožňuje specializovaná vyšetření, minimalizuje počet skenů, takže je velmi šetrný a současně přesný. Jako je u žen nutná prevence a včasná diagnostika rakoviny prsu, u mužů to samé platí pro rakovinu prostaty. A právě tento přístroj umožní unikátní zobrazení prostaty. Když vidím, jak se v posledních letech rozvíjejí a modernizují krajské nemocnice a zkvalitňuje se jejich péče, tak má člověk pocit, že ta práce má opravdu smysl,” uvedla hejtmanka Petra Pecková.

Na pořízení nového přístroje poskytl Středočeský kraj nemocnici návratnou finanční výpomoc ve výši 60 milionů korun. „Jsem rád, že se i díky loňskému konstruktivnímu rozhodnutí krajského zastupitelstva o poskytnutí finanční výpomoci podařilo získat nový přístroj s unikátní technologií umožňující mnohem přesnější diagnostiku. Benešovská nemocnice má díky tomu špičkové pracoviště. Je to skvělé pro pacienty, ale samozřejmě i pro lékaře a veškerý zdravotnický personál. Nová magnetická rezonance je samozřejmě důležitá i pro možnost školit nové lékaře v rámci jejich atestační přípravy,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík.

Nemocnice má k dispozici ultramoderní magnetický scanner Siemens Magnetom Vida o síle pole 3 Tesla s inovativní technologií BioMatrix. „Tato technologie, kterou disponuje zatím pouze minimum strojů na světě, zohledňuje lidskou jedinečnost a překonává variabilitu pacientů. Výsledkem je méně opakovaných skenů, předvídatelné plánování a konzistentní, vysoce kvalitní personalizovaná vyšetření a zobrazení. Špičkové zobrazení pro další klinické využití,“ uvedl předseda představenstva MUDr. Roman Mrva.

Rezonance pracuje s mnoha klinickými programy k mnoha specializovaným vyšetřením. Má možnost využít špičkové periferní a jedinečnou 72 kanálovou celotělovou cívku, kterou v tuto dobu disponuje pouze společnost Siemens a která je pouze na několika pracovištích na celém světě.

„Naši radiologové mají jedinečnou příležitost pracovat na nejmodernějším tříteslovém magnetu a pro naše lékaře a jejich pacienty se otevírá nová éra klinického vyšetření s mnohem přesnější diagnostikou,“ upozornil MUDr Roman Mrva.

„Jsem moc ráda, že máme tento nový přístroj. Výhodou je to, že budeme schopni detailněji zobrazit vyšetřované struktury a zpřesnit diagnostiku, hlavně v oblasti muskuloskeletálního systému, tedy při vyšetření kloubů, prostaty, nádorů konečníku. Potřebujeme zpřesnit diagnózu, to se nám předtím na předchozím přístroji nedařilo,“ uvedla MUDr. Eva Schönfelderová, primářka radiologického oddělení.

Benešovská nemocnice se zařadila díky nové magnetické rezonanci mimo jiné také do programu časného záchytu nádorů prostaty. Díky novému přístroji budou lékaři schopni zajistit nejmodernější zobrazení prostaty nutné k provedení takzvané fúzní biopsie prostaty, tedy cíleně mířenou biopsii do podezřelého ložiska v prostatě.

„Dnešní otevření špičkového přístroje magnetické rezonance 3T přináší další prostor pro rozvoj naší spolupráce v oblasti screeningu, která je velmi zajímavá a důležitá, protože screening karcinomu prostaty je bezesporu důležitým programem, který povede ve svém důsledku nejen ke zlepšení zdraví úzké populace, ale též k úsporám nákladů, protože samozřejmě včasně objevit nádor umožňuje mnohem efektivnější léčbu,“ uvedl Ing. Zdeněk Kabátek, generální ředitel VZP ČR.

„S naším novým přístrojem Magnetom VIDA firmy Siemens Healthineers dostávají pacienti vysoký komfort během vyšetření. Je to především díky průměru tunelu 70 cm, který spolu s velice krátkým magnetem přispívá k lepšímu pocitu během vyšetření,“ řekl Mgr. Michal Čech, ředitel Siemens Healthineers Česká republika.

„Součástí vybavení jsou také metody tichého skenování, které komfort ještě více vylepšují. Přístroj je vybaven celou řadou dedikovaných cívek a poskytuje tak nejvyšší možnou kvalitu zobrazení, například kolenního kloubu, ramenního kloubu, kotníku i výjimečně kvalitní vyšetření prsů, prostaty a tělních orgánů obecně. Za zmínku stojí i možnost kardiologické synchronizace od pohybu srdečního svalu přímo v anteriorní cívce. Vyšetření mozku je možno provádět dedikovanou cívkou s nejvyšším počtem nezávislých cívkových elementů na trhu – a tím v nejvyšší možné kvalitě. Svým pokrytím lokálními cívkami umožňuje i vysoce kvalitní celotělové vyšetření bez změny polohy pacienta či cívek,“ dodal.

Přístroj je vybaven nejmodernějšími akvizičními technikami jako „multiband“ sekvence, skenování s pseudonáhodným podvzorkováním, včetně verze s čistě radiální trajektorií pro potlačení fyziologických pohybů (především v oblasti trupu). Prvky umělé inteligence podporují proces od polohování pacienta přes automatické rozpoznání anatomie, čemuž odpovídá pokrytí oblasti i sklon řezů.

Vyšetření je možné zkrátit s přispěním algoritmů (vzniklých hlubokým učením) na redukci šumu a zvýšení jemnosti matice obrazu. To může být velmi důležité u pacientů, kteří z různých důvodů nejsou schopni být delší dobu při vyšetření v klidu.

V přístroji Magnetom VIDA se Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov posunula výrazně směrem ke svému cíli poskytovat lékařskou péči na té nejvyšší úrovni.

Pracoviště magnetické rezonance se v nové přístavbě benešovské nemocnice zprovoznilo pro pacienty 18. ledna 2024.