Ústav pro péči o matku a dítě (ÚPMD) Podolí, přední česká porodnice s počtem více než 5000 porodů za rok, díky spolupráci se společností MeddiHub a.s. posouvá prenatální péči na zcela novou úroveň. V rámci projektu „Telemedicína v prenatální péči“ společně představují revoluční koncept hybridní péče, který kombinuje kvalitní standardní péči s inovativními distančními možnostmi.

V první fázi projektu nabízí ÚPMD on-line těhotenské ambulance jako doplňkovou službu pro nastávající maminky. Tato on-line kontrola zahrnutá mezi standardní prezenční kontroly umožňuje pohodlné sledování průběhu těhotenství z domova. Pro těhotné ženy je to komfortní možnost potvrdit bezproblémový průběh těhotenství bez nutnosti cestovat a fyzicky navštívit zdravotnické zařízení, zatímco lékaři získávají cenné informace o stavu pacientky. Tato revoluční prenatální péče byla v ÚPMD spuštěna na jaře letošního roku, v současnosti ji využívají již desítky nastávajících maminek.

“V rámci celkového monitorování bude využíván přístroj na měření krevního tlaku, který zaznamenává naměřené hodnoty krevního tlaku přímo do aplikace Meddi-Baby. Podobně je pro druhou fázi připraveno i CTG (mobilní monitor ozev plodu) – přenosný přístroj se snadným ovládáním, jenž si těhotná žena přiloží do oblasti pupku a pomocí aplikace v telefonu zajistí CTG záznam. Lze snímat ozvy plodu během 20-minutového záznamu, který je po zadání zvoleného hesla mobilní aplikace Meddi-Baby odeslán gynekologovi ke kontrole. Vzorek moči pacientky je vyšetřen pomocí standardních diagnostických proužků. Výsledek pak pacientka spolu s aktuální hmotností zadá sama do aplikace”, říká primář porodnice ÚPMD MUDr. Hynek Heřman, Ph.D., LL.M., MHA.

“Pokud je distanční kontrola vyhodnocena jako bezproblémová, je další schůzka naplánována jako distanční nebo osobní dle rozhodnutí lékaře. Pacientka má možnost se kdykoli online propojit se svým ošetřujícím lékařem prostřednictvím vestavěného chatu přímo v aplikaci”, dodává primář porodnice ÚPMD MUDr. Hynek Heřman, Ph.D., LL.M., MHA.

“Koncept hybridní péče přináší mnoho výhod. Minimalizuje riziko kontaktu s infekčními činiteli, což je zvlášť aktuální v posledních 3 letech. Pacientky mohou se svým lékařem nebo s porodní asistentkou komunikovat v reálném čase, což minimalizuje případná zdravotní rizika jak pro nastávající maminku, tak také pro plod. Jsme hrdi, že právě ÚPMD nabízí tuto inovativní formu péče jako první v ČR. Hybridní model nám umožňuje spojit kvalitní péči s pohodlím a bezpečím pro naše pacientky.“, uvedl ředitel ÚPMD doc. MUDr. Jaroslav Feyereisl, CSc.

MUDr. Ondřej Tefr, ředitel pro lékařské záležitosti, MeddiHub a.s., dodává: „Spolupráce s ÚPMD nám umožnila přinést do české zdravotnické péče moderní telemedicínu. Jsme přesvědčeni, že tato nová forma sledování těhotných pacientek bude v blízké budoucnosti klíčovým prvkem v prenatální péči. Do budoucna plánujeme aplikaci Meddi -Baby rozšířit také pro rizikové pacientky s nefyziologickým průběhem těhotenství. Aktuálně pracujeme na tvorbě a přípravě elektronické těhotenské průkazky, která umožní v budoucnu nejen rychlé a efektivní předávání informací o průběhu celého těhotenství, ale zlepší i dostupnost výsledků vyšetření
konkrétních těhotných žen.