Dětské léčebny v Lázních Luhačovice, a.s. se specializují především na léčbu onemocnění dýchacích cest a plic. Díky lázeňským procedurám s využitím přírodních minerálních vod zde na malé pacienty čeká úleva od zdravotních potíží, pobyt jim zpříjemní i prostředí pro podávání procedur, zařízené ve stylu podmořského světa.

Potíže s dechem a lázně
Do Lázní Luhačovice přijíždějí děti s průduškovým astmatem, častými záněty dutin, průdušek, plic či po operacích hrudníku. Úspěchy máme také s léčbou předčasně narozených dětí, u kterých byla v novorozeneckém věku diagnostikována bronchopulmonální dysplázie. Dokážeme ale hodně pomoci i dětem s ekzémy, nemocemi zažívacího traktu, obezitou či stavy po onkologické léčbě.
V případě dětí s častými nemocemi dýchacího ústrojí je důležité rozetnout kruh stále se opakujících infektů. U malých pacientů s chronickými nemocemi jako je například průduškové astma, dochází díky lázeňskému pobytu ke stabilizaci nemoci, snížení počtu akutních vzplanutí nemoci v průběhu roku a omezení nutnosti brát takzvané úlevové léky. Starší děti mají navíc daleko méně absencí ve škole a jejich rodiče nechybí v zaměstnání.

Do lázní s doprovodem
V rámci komplexní lázeňské péče posoudíme stav malého pacienta při vstupní prohlídce ze všech potřebných úhlů a léčbu nastavíme tak, aby po návratu domů byl zdravější a odolnější po všech stránkách. V dětských léčebnách Vítkov a Miramonti poskytujeme péči pacientům od jednoho a půl roku věku do osmnácti let. Děti do šesti let přijíždějí v doprovodu rodiče, jejichž pobyt hradí zdravotní pojišťovna, jako samoplátci pak mohou rodiče přijet i se staršími dětmi. Díky přítomnosti rodičů se malé děti výborně adaptují na nové prostředí a dobře spolupracují s lékaři, sestrami a fyzioterapeuty. Rodiče své děti doprovázejí a zúčastňují se procedur včetně rehabilitace, inhalací a koupelí, osvojené techniky pak mají možnost uplatnit i doma po skončení pobytu. Procedury podávané v novém balneoprovozu léčebny Miramonti dětem navíc zpříjemňuje okolní prostředí, které připomíná vodní svět. Nechybí zde maják, záchranné kruhy, ryby ani mořští koníci.

Minerální voda a její účinky
Přímo do dětských léčeben je přiveden jeden z luhačovických pramenů, konkrétně Nová Janovka, kterou využíváme k inhalacím, pitné kúře a přírodním uhličitým koupelím. Její voda je silně mineralizovaná, hydrogenuhličitano-chlorido-sodná jodová s vysokým obsahem CO2. Má také zvýšený obsah bromidů, lithia, barya, fluoridů a kyseliny borité. Luhačovické minerální vody jsou jedny z nejúčinnějších minerálních vod v Evropě.
Díky použití minerálních vod dochází při inhalaci k rozpouštění hlenů v dýchacích cestách a vykašlání prachových částic. Její složení také příznivě ovlivňuje obranyschopnost ve smyslu prevence rýmy, zánětů dutin a horních cest dýchacích, zánětů průdušek či zápalů plic. Vhodné jsou i po nosních operacích. Uhličité koupele poté příznivě působí na imunitní a nervový systém, srdce, cévy a plíce, výrazně také zklidňují kůži dětí s atopickým ekzémem.

Léčebné procedury
K léčbě dýchacích problémů v Lázních Luhačovice používáme především inhalace. Nedílnou součástí léčby jsou však také rehabilitace, hydroterapie, fyzikální léčba, dietní léčba a edukace. Dechová cvičení včetně jógy u dětí s onemocněním dýchacího ústrojí obnovují pružnost hrudníku, zlepšují činnost bránice jako hlavního dýchacího svalu. Cvičení se zaměřují na zlepšení svalové koordinace, zlepšení držení těla a stabilizaci trupu, respirační fyzioterapii pro zlepšení průchodnosti dýchacích cest a nácvik relaxačních technik.

Úleva díky míčkování
K léčbě dechových potíží můžeme využít také reflexní metodu míčkování. Ta spočívá v použití malých molitanových míčků různých velikostí, kterými masírujeme určitou část těla. Metoda vede k protažení a relaxaci břišních, hrudních a krčních svalů, svalů pánve, páteře a pletence ramenního, ale také uvolnění svaloviny průdušek a bránice. Aplikaci této techniky u pacientů trpících astmatem či alergií usnadňuje zejména schopnost nádechu a zadržení výdechu. Při dodržení správné techniky dochází k převedení hrudního dýchání na břišní, prohloubení dechu a snížení dechové frekvence. Výsledkem je zvýšení vitální kapacity plic, proudové rychlosti vydechovaného vzduchu a zvýšení vteřinového vdechu. Míčkování je účinné při léčbě onemocnění, jako je astma, zánětlivé onemocnění plic, průdušek, hrtanu, hlasivek či obličejových dutin, nebo pylová alergie. Užívá se i při léčbě akutní či chronické rýmy nebo cystické fibrózy.

Do lázní celoročně
Standardní doba našeho léčebného pobytu činí čtyři týdny. Ani při návštěvě lázní v průběhu školního roku však rodiče nemusí mít obavy, že by dítě zameškalo výuku. Základní škola při dětské léčebně zajišťuje celoročně prezenční výuku pro všechny žáky, kteří se u nás léčí. Absolvování pobytu v lázních je ideální i v zimě. V těchto měsících totiž mohou malí pacienti uniknout z měst, kde se vyskytuje nepříjemný smog, do lázní s čistým vzduchem. Ubytovací kapacity jsou navíc v tomto období volnější, takže si rodiče mohou bez jakýchkoli problémů vybrat konkrétní léčebný dům.

MUDr. Jana Rydlová, ředitelka dětských léčeben společnosti Lázně Luhačovice, a.s.