Jáchymov je město na úpatí Krušných hor, které díky svému geologicky bohatému podloží dosáhlo světového významu. Ve středověku se zde těžilo kvalitní stříbro, které se používalo k ražbě tolarů a o několik století později se zdejší horníci začali zajímat i o zdejší vodu. Když byly v roce 1906 vědecky potvrzeny léčivé účinky podzemních pramenů, začala se psát nová historie města. Zprvu se voda ke koupelím nosila ve vědrech a kádích, později byla vystavěna první lázeňská budova, následoval velký hotel světové úrovně a další lázeňské provozy.

A proč to všechno?

Jedinečná radonová voda účinně pomáhá léčit nemoci pohybového ústrojí. Žádné z evropských lázní nemají tak vysokou koncentraci radonu v přírodní minerální vodě jako v Jáchymově. Léčba pomáhá při onemocnění kloubů, periferního nervového systému a páteře, kožních nemocech, vylepšuje stavy u nemocných cukrovkou nebo dnou a zlepšuje stavy po úrazech a operacích. Častými hosty jsou rovněž pacienti s diagnózou Bechtěrevovy choroby.

Odborně vedená lázeňská léčba redukuje nutnost medikamentózní léčby a zlepší kvalitu života až na dobu 8–10 měsíců. Pro dosažení maximálního léčebného účinku lékaři doporučují absolvovat 24 radonových koupelí za rok.

V Lázních Jáchymov najde uplatnění široké spektrum zaměstnanců. Kromě potřebných zdravotníků jsou to třeba i horníci, kteří se v místě těžby radonové vody, v dole Svornost, starají o to, aby tento přírodní poklad mohl proudit do van, kde už čekají pacienti, kterým se tu uleví od jejich problémů.