„Nejsme jen ambulance, máme i kvalitně vybavený sál pro jednodenní chirurgii,” říká vedoucí lékařka gynekologie MUDr. Tereza Čeledová. Jaké jsou novinky v oboru gynekologie? A co je nejčastějším důvodem návštěvy ordinace? To nám přiblížila vedoucí lékařka nového gynekologického centra společnosti ImunoGen MUDr. Tereza Čeledová.

Ve společnosti ImunoGen máte na starosti komplexní gynekologickou péči pro ženy. Co to přesně znamená?

Základem jsou samozřejmě preventivní gynekologické prohlídky, kdy zhodnotíme zdravotní stav a řešíme případné obtíže. Můžeme tak včas odhalit i závažnější onemocnění, včetně rakoviny. Vyšetření provádíme na základě nejnovějších poznatků a světových trendů. Dispoinujeme kvalitním ultrazvukem i digitálním fotokolposkopem a provádíme mnoho screeningových a doplňkových vyšetření.

Dále provozujeme i těhotenskou poradnu pro nastávající maminky.

Zároveň bych ale ráda zdůraznila, že narozdíl od běžné gynekologické praxe nabízíme v rámci našeho pracoviště operační výkony v režimu jednodenní chirurgie.

---------------------------------
Pro zákroky tedy využíváte vlastní sál?

Ano, máme moderní a kvalitně vybavený operační sál. Řadu zákroků, při kterých ženy běžně stráví několik dní v nemocnici, zvládneme v rámci jednodenní chirurgie. Výkony provádíme jak v celkové narkóze, tak v lokální anestezii. Po výkonu pacientky odcházejí do 2–3 hodin domů.

------------------------------------
Jaké zákroky provádíte v rámci jednodenní gynekologické chirurgie?

Nejčastěji jde o hysteroskopie, konizace, výkony v děložní dutině, revize, abrase atp, výkony na zevním genitálu. Dále provádíme celou škálu kosmetických výkonů včetně labioplastiky nebo omlazení intimních partií.

-------------------------------------
Pokud jde o zákroky, zmiňovala jste i estetickou medicínu. Jaký je o ni zájem?

Ano, tyto výkony jsou v poslední době velmi žádané a my je samozřejmě našim pacientkám nabízíme.
Vedle labioplastiky a chirurgických úprav genitálu se jedná i o aplikaci kyseliny hyaluronové a omlazení genitálu. Velmi brzy plánujeme i využití laseru.

---------------------------------------
Mnoho žen řeší správnou péči o poševní prostředí. Co byste jim doporučila?

Ano, tento dyskomfort, respektive různé druhy výtoků, pálení, svědění a bolesti zevního genitálu nebo pochvy jsou častým důvodem návštěvy gynekologa. Příčinou bývají hlavně poruchy poševního prostředí, tedy dysbalance poměru laktobacilů a ostatních bakterií.

Spousta pacientek má bohužel chronické problémy způsobené nevhodnou léčbou, zejména zkoušením volně prodejných léků a výplachů, které mohou i uškodit.

Pokud jde o akutní potíže, například kvůli nadměrnému stresu nebo po návštěvě bazénu, jsou první pomocí při dyskomfortu vaginální laktobacily, které koupíte bez receptu v lékárně. Doporučuji je zavádět vaginálně, vždy večer před spaním.

Osvědčeným preparátem je i Boraxová (Borglycerinová globule), která se užívá stejně.

Naopak nedoporučuji volně prodejná antimykotika a rozhodně ne antibiotika nebo cokoliv, co máte z dřívějška nebo od kamarádky.
Pokud problémy přetrvávají nebo se zhoršují, navštivte gynekologa.

Ve své ambulanci využívám mikroskop, protože přináší přesnější výsledky než kultivační vyšetření. Upřednostňuji mikroskopický stěr z pochvy, díky kterému okamžitě víme, na čem jsme.

Ještě jedna rada na závěr, jakmile pociťujete dyskomfort, doporučuji nasadit laktobacily či léčbu Boraxem co nejdříve. Určitě není dobré čekat, až se potíže rozjedou. Pokud i tak přetrvávají, je dobré navštívit gynekologa.

-------------------------------------
Jak často by měly ženy chodit na preventivní gynekologické prohlídky? A kdy začít?

Každá žena by měla chodit na preventivní prohlídky od 15 let, alespoň jednou za rok.

--------------------------------------
Jaký je rozdíl mezi klasickou a tekutou/mokrou cytologií?

U LBC “tekuté cytologie” se buňky setřené např. z děložního čípku nenanáší na sklíčko, jako při tradiční cytologii, ale odběrový kartáček se ponoří a “vymáchá” v malé nádobce s tekutým mediem. Dále se potom zpracovává až v laboratoři.

LBC má některé výhody – z preparátu je odstraněn hlen, krev a buňky jsou rovnoměrně rozprostřeny na sklíčku v tenké vrstvě, v mikroskopu je tak potom lépe přehledný. Z tohoto vzorku se také dá vyhodnotit přítomnost STD, HPV viru nebo provádět některá imunocytochemická doplňková vyšetření, a to i nějakou dobu zpětně.

----------------------------------------
Kdy se dělá hormonální profil a co z něj zjistíte?

Hormonální profil je poměrně žádaný a ženy si od něj často slibují nemožné.

Je vhodný například pro diagnostiku určitých patologií a onemocnění, při neplodnosti, nebo nepravidelnostech menstruačního krvácení, ale také pro potvrzení menopauzy.

Je ale problematické a často zavání velkým zjednodušením interpretovat “ ideální hladinu ženských hormonů”, kterou po nás ženy chtějí např. z důvodu výkyvů nálad, únavy či zkrátka “jen aby věděly…”

----------------------------------------
S jakým nejzajímavějším případem jste se ve své kariéře setkala?

Teď mě nenapadá nic, co by bylo publikovatelné. :))