Závratě, bolesti hlavy, poruchy vědomí, myšlení, řeči či zraku – to vše může avizovat zúžení krčních tepen nebo dokonce jejich uzávěru. Funkcí těchto tepen je zásobovat mozek okysličenou krví a zajistit tak jeho normální funkci. AGEL Hornická poliklinika nově nabízí tzv. „sono karotid“ – specializované vyšetření pro tuto oblast.

V případě podezření, že tepny svou funkci neplní, lékař navrhne jako jednu z možných diagnostických metod neurosonologické vyšetření. „Jedná se o zobrazovací metodu, která umožňuje hodnotit nález na krčních a mozkových tepnách, zásobujících mozek a jiné nitrolební struktury. Výhodou je, že nezatěžuje pacienta rentgenovým zářením či kontrastní látkou, je široce dostupné a proto je optimální metodou k dlouhodobému sledování patologických nálezů a také jako screening,“ vysvětluje MUDr. Kateryna Cibien, lékařka Neurologické ambulance AGEL Hornické polikliniky. „Vyšetření nepředchází žádná příprava, provádí se v poloze vleže na zádech a trvá cca 15-30 minut (v závislosti na závažnosti nálezu a vizualizačních podmínkách), je neinvazivní a bezbolestné.

Ultrazvukové vyšetření podstupují nejen pacienti s podezřením na zúžení tepen (např. po proběhlé mozkové příhodě), ale preventivně jej také děláme osobám s faktory přispívající rychlejšímu rozvoji aterosklerózy: vysoký krevní tlak, zvýšená hladina cholesterolu, cukrovka, kouření, obezita, věk nad 50 let, cévní mozková příhoda nebo infarkt myokardu u přímých příbuzných.“