Od pondělí do pátku jsme součástí mezinárodního Společného výcviku pořádkových a zásahových jednotek na Plzeňsku. V úterý 4. června 2019 proběhlo Taktické cvičení v Doosan Areně Plzeň. Tým našich zdravotníků zabezpečoval pro všechny účastníky cvičení přímo na místě zdravotnický dozor.

Do cvičení bylo zapojeno 336 cvičících a 336 figurantů. Za policii Spolkové republiky Německo byly zastoupeny pořádkové jednotky Policejních prezidií Horní Falc, Horní Franky a Dolní Bavorsko, jednotka BFE Bayreuth a speciální jednotka SEK Nordbayern.

Pro účely cvičení byla připravena modelová situace, která odpovídala reálným situacím, se kterými se policisté potkávají. V rámci rizikového fotbalového utkání použili fanoušci pyrotechniku, která zranila hráče na hřišti. Hlavní rozhodčí předčasně ukončil zápas a pořadatelská služba vyklidila část stadionu. V sektoru „U“ došlo k potyčce mezi skupinkou fanoušků, kteří hodili dýmovnici, a mezi ostatními návštěvníky. Jeden z agresivních fanoušků začal střílet a druhý zranil několik lidí nožem. Střelec a útočník s nožem si vzali rukojmí a během útěku zranili další dva pracovníky bezpečnostní agentury.

Policisté měli při vstupu na stadion za úkol eliminovat útočníky a zajistit bezpečnost ostatních osob. Situace působila velmi reálně díky použití pyrotechniky, hlasitému křiku a hysterickému chování figurantů, které práci policistů ztěžovalo. Vzhledem k nastalé mimořádně nebezpečné situaci byla vyloučena přítomnost záchranářů a hasičů na stadionu. Zraněné osoby policisté přepravili až do „bezpečného prostoru“, kde je předali zdravotníkům. Celou situaci pomáhali monitorovat s drony také pracovníci Správy informačních technologií Města Plzeň.