Obměna jednoho z největších a nejtěžších přístrojů proběhla v jihlavské nemocnici. Šestitunový gigant opustil po deseti letech areál nemocnice, aby ho nahradil novější a modernější přístroj. Nová magnetická rezonance zrychlí vyšetření a lékaři díky ní mají přesnější diagnostiku.

„Výměna magnetické resonance za nový moderní přístroj zapadá do systému péče o obyvatele našeho kraje. Nová pracoviště v posledních letech vznikla v havlíčkobrodské, třebíčské i novoměstské nemocnici. Efektivní využití moderních přístrojů a kvalitní vyšetření bez dlouhých čekacích dob je nyní v rukách zdravotníků a na spolupráci vedení nemocnic,“ říká Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

„Vyšetření pomocí magnetické rezonance patří mezi moderní zobrazovací metody. Vyniká především vynikajícím kontrastním rozlišením jednotlivých tkání, schopností odlišit od sebe i tkáně s velmi obdobnou strukturou. V praxi to znamená nejen například vynikající odlišení bílé a šedé hmoty mozkové, ale rozlišení normální tkáně od tkáně postižené chorobným procesem. V tomto ohledu má magnetická rezonance výsadní postavení mezi všemi zobrazovacími metodami,“ říká primář Oddělení zobrazovacích metod Jiří Neubauer. Jak dodává, princip magnetické rezonance je odlišný od ostatních zobrazovacích metod: „Využívá fyzikálního principu, že každé atomové jádro má určitý magnetický moment. To znamená, že každé jádro atomu rotuje, které má vlastní frekvenci. Po usměrnění rotace všech jader v silném magnetickém poli a následným vypnutím působící magnetické síly, se každé jádro dostává do vlastního klidového stavu, a při tom vydává svou vlastní frekvenci. To vede k vytvoření napětí, které je měřitelné přijímacími cívkami. Jednoduše řečeno, každá velikost naměřeného napětí je specifická pro určit typ tkáně,“ dodává primář.

„Jako všechny nové přístroje je poznat značný technologický postup. Navíc se podařilo získat ty nejlepší aplikace a speciální cívky, které nám umožňují vyšetřit pacienta „od hlavy po paty“. Jestliže doménou dřívějších přístrojů bylo vyšetření CNS a páteře, pak s dnešním přístrojem můžeme kvalitně vyšetřovat dutinu břišní (což bylo i dříve), ale například kompletní MR vyšetření srdce včetně zobrazení věnčitých tepen. Rovněž můžeme vyšetřit bez podání kontrastní látky končetinové a břišní tepny. Je to skutečně velké portfolio typů jednotlivých měření, která nám umožňují splnit požadavky klinických lékařů,“ vysvětluje primář Jiří Neubauer a dodává: „Pravda o zvýšení rychlosti a komfortu vyšetření pro pacienta je pouze jednou stranou mince. Nové technologie umožňují řadu dalších typů měření, a tak se může stát, že v řadě případů pro stanovení přesnější diagnosy je nutné tato měření využít. Tím samozřejmě dojde k dalšímu prodloužení doby vyšetření. Proto je zcela nezbytné a bylo vždy, ač se mnohdy nesprávně tolerovalo, aby indikující lékař zcela explicitně položil správnou otázku. Jako příklad lze uvést vyšetření srdce. Pokud bude lakonická otázka – „požaduji MR vyšetření srdce“, potom při nutnosti použít všechny nezbytné protokoly jednotlivých typů měření, vyšetřovací doba přesáhne i dvě hodiny. Bude-li cílený dotaz na vyšetření morfologie srdečního svalu levé komory srdeční, můžeme se po rutinním zapracování obsluhy dostat na dobu 30-40 minut“.

„Nová magnetická rezonance umožní Nemocnici Jihlava provádět veškerá diagnostická vyšetření potřebná pro správnou léčbu pacientů. Přístroj MAGNETOM Aera je špičkový a spolehlivý skener s indukcí magnetického pole 1,5 tesla, který nabízí celou škálu moderních vyšetřovacích metod. Má 70 cm široký pacientský otvor a krátký magnet, což pomáhá pacientům s klaustrofobickými příznaky a také různým somatotypům lépe zvládnout vyšetření. Mezi jeho přednosti patří vysoká kvalita zobrazovaných snímků, jednoduché ovládání a pokročilý software, který obsluze pomáhá automaticky nastavit protokoly podle vyšetřované oblasti. Tím oproti starším přístrojům výrazně šetří čas a umožňuje vyšetřit denně více pacientů než dřív,“ říká Michal Čech, ředitel společnosti Siemens Healthcare, která novou magnetickou rezonanci dodala. Nový přístroj vyšel na zhruba 37 milionů korun