Hospic na Svatém Kopečku je jediným kamenným zařízením tohoto typu v Olomouckém kraji s více než 17-ti letou tradicí. Poskytuje odlehčovací pobytovou službu s důrazem na paliativní péči. Hospicová služba umožňuje nevyléčitelně nemocným lidem prožít kvalitně a důstojným způsobem závěrečné období jejich života, a to na základě nepřetržitého poskytování paliativní péče, zejména s důrazem na tišení bolestí a zároveň tak umožnit pečujícím osobám nezbytný odpočinek.

Hospic byl zřízen Arcidiecézní charitou Olomouc v bývalém poutním domě na Svatém Kopečku u Olomouce a slavnostně otevřen 28. listopadu 2002 za přítomnosti arcibiskupa Mons. Jana Graubnera. První nemocné pak přivítal počátkem prosince 2002.
O klienty zde pečuje odborný personál, který tvoří lékaři, všeobecné a praktické sestry, ošetřovatelé, sanitáři, pracovníci v sociálních službách, sociální pracovnice, pastorační pracovnice, duchovní a v neposlední řadě také dobrovolníci. Celý tým se snaží poskytovat takovou péči, která zlepšuje kvalitu života uživatele. Celý hospic je bezbariérový. Je vybaven signalizací, polohovacími lůžky a dalším moderním zdravotnickým zařízením (antidekubitální pomůcky, kontinuální dávkovače léků, přístroje k aplikaci kyslíku apod.).

Pro uživatele je připraveno celkem 30 lůžek v 18 jednolůžkových a 6 dvoulůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Na pokojích je TV, rádio a lednička. Uživatelé mají možnost vybavit si pokoj svými doplňky. Vybavení jednolůžkových pokojů doplňuje také křeslo sloužící jako přistýlka, díky které mohou být příbuzní přítomni po celou dobu pobytu uživatele v hospici a tím jej doprovázet v nejtěžších chvílích jeho života. Pro blízké klientů ve dvoulůžkových pokojích máme k dispozici pokoj pro hosty. Součástí vnitřního vybavení hospice je také koupelna se speciální hydraulickou vanou a zvedákem pro uživatele trvale upoutané na lůžko, jídelna sloužící také jako společenská místnost, kuchyňské koutky pro návštěvy, zimní zahrada s knihovničkou, kaple, terasa a dále recepce s možností zakoupení pití a drobných sladkostí.