Nemocnice Počátky, s.r.o. se nachází v malebném městě Počátky, rodištěm Otokara Březiny a proslavené filmem Postřižiny (náměstí s hotelem Modrá hvězda), na rozhraní kraje Jihočeského a Kraje Vysočina. Město je uprostřed krásné krajiny plné luk, lesů, potůčků i rybníků, příjemné životní prostředí a čistý vzduch, o čemž svědčí i kilometr vzdálený vyhlášený Resort Svatá Kateřina. Okolní cesty jsou roubené alejemi stromů, hluboké lesy s kopcovitým terénem lákají k pěší turistice i cykloturistice, případně k houbaření. Ve městě je základní občanská vybavenost včetně mateřské a základní školy, sportovních areálů, zajištěna je dopravní obslužnost i základní zdravotní služby.

Historie vzniku nemocnice v Počátkách se datuje k roku 1873, kdy byla z podnětu počáteckého děkana ThDr. Augustina Svobody v celkovém nákladu 22.000 zlatých dokončena. Zdravotnické zařízení se 120 lůžky následné péče je kompletně zrekonstruováno a součástí areálu je krásný park s pergolou. Nemocnice poskytuje zdravotní péči a rehabilitaci pacientům s chronickými chorobami a po stabilizaci akutních onemocnění. Je vybavena potřebným vybavením (polohovací lůžka, EKG, defibrilátor, oxygenerátory, elektroléčba, infralampa, ultrazvuk, motodlahy,...) a využívá moderních ošetřovatelských metod (kognitivní trénink, rehabilitace, konziliární služby v širokém spektru zdravotních odborností).

Těžiště zdravotní péče spočívá v odborném ošetřovatelství. Velmi důležitou součástí léčby je i fyzioterapie, polohování na lůžku (antidekubitní pomůcky), vertikalizace pacienta, nácviku chůze s kompenzační pomůckou, chůze bez KP, chůze po rovině, chůze v terénu. Dále pak je využívána magnetoterapie, fototerapie, terapie pomocí vakuových dlah a důležitou součástí je i ergoterapie což je např.: míčkování, nácvik jemné motoriky, nácvik sebeobsluhy. Fyzioterapie využívá měkké techniky - péče o jizvu (tape) i postizometrická relaxace (PIR). Možné je využívat i služby speciálního pedagoga, který dbá na rozvoj kognitivních funkcí pacientů a snaží se, pokud to stav toho kterého pacienta umožňuje, rozvíjet základní smyslové vjemy i trénovat paměť a jemnou motoriku a pokud je potřeba, je poskytována i logopedie. Pobyt pacientů probíhá na čtyřech stanicích převážně na dvou a třílůžkových pokojích, vybavených televizí.

Nemocnice Počátky, s.r.o. je soukromé zdravotnické zařízení, které poskytuje svým pacientům také možnost využívání nadstandardně vybavených pokojů. Sociální službu zajišťuje sociálně-zdravotnický pracovník a tato služba zahrnuje mimo jiné nezbytný kontakt s pacientem, jeho rodinou, úřady, praktickým lékařem a zdravotnickým nebo sociálním zařízením, které souvisí s minulým, či budoucím pobytem pacienta. V zařízení je vlastní stravovací provoz v čele s nutričním terapeutem, který zajišťuje pestrost a vyváženost stravy.

Více informací najdete na: www.ldn-pocatky.cz