V BBJ Care nám denně projdou pod rukama desítky našich malých velkých pacientů, kterým věnujeme maximální možnou péči a pozornost. Nestaráme se ale jen o ně – záleží nám také na našich lékařích a zaměstnancích, a protože pro nás velkou roli v životě i práce hraje také empatie a lidskost, není nám jedno ani dění mimo ordinace BBJ Care.

Jako obyčejní lidé přispíváme na sbírky, pravidelně posíláme peníze na podporu různých organizací a spolků. Bylo tak jen otázkou času, než se budeme moci zapojit i jako firma, která může pomoci potřebným ve větším měřítku.

Pevně věříme v to, že kvalitní lékařská péče by měla být dostupná každému a že dětské životy by neměly být ohroženy nedostatkem finančních prostředků na nákup léků nebo vybavení. Proto jsme v BBJ Care spojili síly s Nadací Křižovatka a pořídili do nemocnic dvacet zbrusu nových monitorů dechu. Ty výrazně zvyšují šanci na přežití dětí při syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS) a dělají péči o ty nejmenší zase o trošku dostupnější.

SIDS je právem jedním z největších strašáků čerstvých rodičů. Stav, kdy se miminku ve spánku bez příčiny zastaví dech, je sice poměrně vzácný (postihne zhruba 25 dětí ročně), přesto je dobré ho nepodceňovat a pokusit se co možná nejvíce snížit pravděpodobnost jeho výskytu.

Nižší teplota v pokoji, dudlík a spaní na zádech, tvrdší matrace, kojení nebo vyvarování se kouření v těhotenství jsou jen některé z mnoha opatření, jež pomáhají SIDS předejít. Realita je ale bohužel taková, že je i spoustu dalších možných příčin, které ovlivnit prostě nedokážeme.

A proto jsou monitory dechu nenahraditelnou pomůckou. Velice citlivé podložky se vloží do dětské postýlky pod matraci a v případě, že dítě přestane dýchat, upozorní do několika vteřin velice hlasitým alarmem rodiče. Ti tak mohou začít okamžitě jednat a své dítě při zástavě dechu rozdýchat a zachránit mu tak život.

Nicméně v době, kdy téměř za všechno platíme násobně více, než jsme byli doposud zvyklí, se i monitory dechu za pár tisíc stávají investicí, kterou si ne všichni mohou dovolit. Některé nemocnice je proto i kvůli tomu půjčují rodičům za malý poplatek na určitou dobu domů.

Velice nás těší a hřeje u srdce, že jsme mohli nákupem dvaceti monitorů pomoci zajistit jejich vyšší dostupnost a v dlouhodobém hledisku také, pevně doufáme, snížit počet dětí, jímž se SIDS stane osudným.

BBJ Care s.r.o. je česká síť ambulantních ordinací, jež si klade za cíl pomocí moderních technologií, rodinného přístupu a lásky k práci zkvalitňovat české zdravotnictví a péči o pacienty.